Dobrodošli na službene stranice Općine Drnje.

Udruga žena "Hrvatsko srce"

Predsjednica: Vesna Antolić

 

Udruga žena «Hrvatsko srce» iz Drnja djeluje dugi niz godina. Ideja o okupljanju krenula je 1936. godine kada je na inicijativu tadašnjeg doktora Tomašića i njegove supruge, održan prvi tečaj za kuhanje. Već 1937. godine desetak žena izradile su (ručno) narodne nošnje različitih motiva. U tome su im pomogli opet dr. Tomašić i supruga, a nekoliko su puta bile gošće gospođe Marije Radić. Uz njihovu pomoć dolazile su do uzoraka za narodni vez. Jednom su organizirano išle na grob Stjepana Radića gdje su govorile stihove narodnih pjesama. Danas o tim vremenima svjedoči vrlo mali broj članova koje su još žive. Kao udruga bile su nazočne na svim skupovima u to vrijeme (u Torčecu, Đelekovcu, u Varaždinskim Toplicama…) Danas o tome govore fotografije iz tog doba. Prva predsjednica je bila Klara Fabuš iz Drnja.

Tijekom vremena sve više žena su uključivalo u rad društva. Nakon rata žene su se uključile u rad društva proizašlo iz rata (AFŽ-a). Zapažen rad društva bio je svih tih godina, a bilo je uključeno puno žena bez obzira na svjetonazor. Bilo je to vrijeme obnove života. Bile su uključene u događanja oko elektrifikacije, gradnje ceste, organizirale su tečaj kuhanja (sa velikim odazivom u selu), tečaj krojenja i šivanja, gradnju Paviljona i proslavu oko otvaranja, u svim proslavama DVD-a koje ima dugu tradiciju. O svim tim događajima svjedoče fotografije i ostali materijali. Društvo mijenja naziv te postaje Društvo «Napredna žena» a kasnije Aktiv žena Drnje. Uz sva politička previranja žene Drnja nisu nikad prihvatile jednoumlje bilo koje vrste, već im je jedini cilj bio briga o selu i ljudima te pomoć ženama i svim mještanima. Tako je to ostalo do danas. Na temelju tradicije 2001. godine društvo uzima ime «Hrvatsko srce» Drnje (kasnije Udruga žena «Hrvatsko srce») prihvativši ideju o vjernosti domoljubnim vrijednostima.

Danas u društvu aktivno radi pedesetak članica te se možemo pohvaliti stabilnošću rada u udruzi gdje nije došlo do raskola među članicama (kao u mnogim mjestima) iako se zna da su aktivne članice i vođe društva članice (osobno) u političkim strankama, da se to nikad ne osjeća u društvu. Različitost ideja samo nam pomaže u još boljem osmišljavanju rada.


Naša su područja djelovanja tijekom svih godina poznata, a uvijek «dodamo» i nove akcije.

Danas djelujemo programom koji je zacrtan u mnogim segmentima:

 

1. Na prvom mjestu je rad u selu i općini gdje nema manifestacije gdje žene nisu (od uređenja sela i prostorija, proslava Dana Općine Drnje te suradnja sa svim udrugama…)
.

 

2. Posebno se ističemo na kulturnom polju. Upoznajemo mnoge znamenitosti naše domovine, posjećujemo kazališne predstave u Zagrebu i Koprivnici, organizirale smo promocije knjiga i izložaba gosp. Ivana Večenaja, gđe. Nade Dombaj, gosp. Hrvoja Petrića, gosp. Stanka i Alena Đereka, gđe. Darinke Fištrek…
Posebno smo na tom polju zagovornici naših domaćih pjesnika te smo niz godina organizirale skupove sa kulturno – umjetničkim programom istupivši mjesto posebno domaćem pjesniku, čije ime nosi naša škola, Franu Koncelaku.
U sklopu udruge djeluje i pjevačka, dramska, recitatorska i plesna skupina. Među udrugama županije poznate smo po organizaciji «Dranjanskog Đurđeva» nastojeći otkinuti od zaborava događaje kao što je bilo Đurđevo (prodaja i razmjena slugu za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku). Zaštitnik društva je Sv. Juraj. Područje koje nas posebno interesira je etnografija. Prigodom obilježavanja 70. obljetnice rada Udruge napravljena je promocija narodnih nošnji koje su napravljene prema sačuvanim nošnjama i dijelovima nošnji iz 1937. godine. Izrađeno je 6 narodnih nošnji. Na tome nismo stale, nadamo se da još članica bude se odlučilo na izradu nošnji. Narodne običaje i plesove istražujemo dugo godina, a bavimo se mišlju o izradi monografije o udruzi.

 

3. Naš rad na zdravstvenom polju sastoji se godinama na zdravstvenom prosvjećivanju (predavanja, dobrovoljno davanje krvi i organizaciji pregleda žena). O tom području vodi brigu Odbor za zdravstvo u udruzi.
Također redovito posjećujemo bolesne članice naše udruge.
U sklopu zdravstvene brige djeluje i socijalna skupina vodeći brigu o pomoći koja je ponekad potreba. Ovaj dio posebno je došao do izražaja tijekom domovinskog rata kada su žene udomile izbjeglice (najviše iz okolice Pakraca i Lipika). S nekima i danas održavamo prijateljske odnose. Sakupljamo svake godine pomoć za organizaciju Crvenog križa, pa smo tako sakupile hranu i pomoć za Knin. Redovito posjećujemo djecu branitelja prigodom blagdana.

 

4. Vjera nas održava i daje nam snagu. Glede toga tijekom godina sudjelovale smo u uređenju Crkve i Župnog dvora te pomogle u organizaciji i pomoći mjesnom župniku oko organizacije obilježavanja blagdana naše župe.

 

5. Kaže se da je sport važan za zdravlje pa i u tome imamo udjela takmičeći se kao gosti drugih udruga kod susreta.

 

6. Suradnja sa ostalim društvima održavamo redovito u našoj županiji i van nje.

 

U mjesecu travnju 2007. godine obilježena je 70. obljetnica rada Udruge, a iste godine Udruga je primila dva priznanja, i to: Zahvalnicu Koprivničko-križevačke županije i Zahvalnicu Općine Drnje.

 

U 2008. godini Udruga nastavlja svoj rad na očuvanju tradicijskih običaja svoga mjesta. Odlučile smo oteti od zaborava neke stare pjesme (i nove) te ih snimiti na CD kako bi ostale zabilježene iza nas. Promocija CD-a planira se za mjesec travanj 2008. godine kojom prilikom bi Udruga žena uredila etno sobu pri Osnovnoj školi „Fran Koncelak“ Drnje.

Službeni glasnik Koprivničko-križevačke županije

PRATITE SVE DOGAĐAJE, INFORMACIJE I NOVOSTI IZ NAŠEG KRAJA.