Dobrodošli na službene stranice Općine Drnje.

Istraživačka nastava na Vezuvu i Pompejima

28. veljače 2023.

U sklopu Erasmus+ mobilnosti, učenici Osnovne škole „Fran Koncelak“ Drnje Antonio Golubić, Ivana Pakasin, Petra Morana Šamonik i Bartol Varović te učenici Područne škole „Josipa Generalića“ Hlebine David Dolenec i Leon Erdec proveli su tjedan dana u Italiji. Od 11. veljače do 18. veljače 2023. boravili su u gradiću Gragnano koji je smješten u blizini Napulja. Granagno je europska prijestolnica paste. U pratnji su bile učiteljice Ana Tustonjić Dombaj i Ksenija Varović.
Učitelji i učenici imali su priliku upoznati se s talijanski školskim sustavom. Osnovna škola u Italiji traje pet godina. Nakon toga učenici pohađaju nižu srednju školu koja traje tri godine. Učenici su svakog dana sudjelovali u radionicama koje su bile usmjerene na razvijanje kreativnosti, inovacije i motivacije, učenje stranog jezika te na razvoj osobnih potencijala darovitih učenika. Aktivno su uz mentorstvo starijih učenika sudjelovali u znanstvenom i robotičkom laboratoriju.
Najuzbudljiviji dio mobilnosti učenicima je bila istraživačka nastava koju su provodili tijekom posjeta vulkanu Vezuvu i Pompejima.
U tjednima prije odlaska na mobilnost, učenici su na izvannastavnoj aktivnosti Erasmus(l)ovci istražili što je vulkan i kako nastaje, koje su vrste erupcija, koje su vrste vulkana i koji su najpoznatiji svjetski vulkani. Zaključke istraživanja primijenili su tijekom posjeta. Na samom vulkanu proučavali su kako se tlak zraka i temperatura mijenjaju s promjenom nadmorske visine. Proučavali su izgled kamenja. Na krateru vulkana učenici su napravili pokus erupcije vulkana.
U muzeju Pompeja proučavali su odljeve tijela stradalih stanovnika Pompeja. Također su istražili kartu Pompeja i na temelju vođene ture saznali više o svakodnevnom životu starih Rimljana. Šetajući Pompejima, uočili su izgled ulica, hramova, mozaika, fresaka, trjemova, bazena, grijanih podova, brončanih skulptura. Zorno su vidjeli posljedice erupcije Vezuva 79. godine prije Krista.
Za vrijeme posjeta Casellammare di Stabia učenici su jedrili na jedrenjaku uz skipera koji ih upoznao s dijelovima jedrenjaka, glavnim manevrima, vrstama vjetrova i sigurnosnim pravilima. Tijekom jedrenja Napuljskim zaljevom raspravljali su o morskom ekosustavu.
Ovo je bila prva grupna mobilnost učenika u sklopu Erasmus+ akreditacije.

Ana Tustonjić Dombaj, koordinatorica Erasmus+ akreditacijeLast modified: 28. veljače 2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)